“De mensen die dagelijks hard werken aan het opbouwen en organiseren van de vrijplaats doen dit vanuit een duidelijke visie waarbij autonomie, sociale rechtvaardigheid en wereldburgerschap centraal staan”
Aanstaande donderdag 1 oktober wordt om 19:00 op de Dam in Amsterdam gedemonstreerd onder de noemer Recht op Stad! De aanleiding voor de demonstratie is de zoveelste stap in het afbreken van democratische rechten door een uitspraak van het Amsterdamse Hof over een protestactie bij de ontruiming van een vrijplaats in Amsterdam, Schijnheilig.
De demonstratie gaat over meer dan alleen het demonstratierecht. Het recht op een plek in de stad voor iedereen wordt in de breedste zin van het woord verdedigd. Een protest dat wordt gesteund door Vrijplaats Leiden en daarbinnen verenigde initiatieven.
Uitspraak
De concrete aanleiding voor het protest is een uitspraak van het Hof, van eind augustus, inzake de massa-arrestatie van meer dan 150 mensen tijdens de manifestatie tegen de ontruiming van Schijnheilig in juli 2011. Het recht op demonstreren wordt met de uitspraak afhankelijk gemaakt van hoe de platte pet staat van de politie. De strekking van de uitspraak is dat manifestaties automatisch illegaal zijn wanneer de politie van mening is dat niet protest maar ‘verzet kennelijk het doel’ is.
“Met deze uitspraak wordt de eerdere uitspraak van de Kantonrechter volledig teniet gedaan. Deze beargumenteerde juist dat alle opgepakte demonstranten moesten worden ontslagen van rechtsvervolging, omdat men rechtmatig gebruik maakte van het in de grondwet verankerd demonstratierecht”, zo stellen de initiatiefnemers van Schijnheilig.
Demonstratie
De demonstratie richt zich echter niet alleen tegen deze poging het recht op demonstratie en protest in te perken. Onder het motto Recht op Stad! is de actie opgezet als een breder verzet om de bestuurders en de politie, maar ook de speculanten, holdings en durfinvesteerders erop te wijzen dat de inwoners van de stad zich niet hun rechten laten afpakken.
Het protest, dat niet geheel toevalligerwijs op 1 oktober plaatsvindt (de dag dat in 2010 de Wet Kraken en leegstand is ingegaan), richt zich op zes actiepunten; het recht op sociaal (woon) beleid, samenleven, kennis & onderwijs, autonomie, cultuur en natuurlijk demonstratie & verzet. Want op alle zes deze vlakken geeft het neoliberale bezuinigingsbeleid de ruimte aan de commercie ten koste van de inwoners van de stad. Het protest is gericht op het terugeisen van deze rechten en tegen verdere verschraling van de stad op sociaal, politiek en cultureel vlak.
Vrijplaats
Net als veel andere organisaties steunt Vrijplaats Leiden de demonstratie. De vrijplaats heeft zelf jaren moeten vechten voor haar voortbestaan, en weet dus hoe moeilijk het is om een plek in de stad op te eisen voor initiatieven die elders in de vercommercialiseerde stad geen kans krijgen. De mensen die dagelijks hard werken aan het opbouwen en organiseren van de vrijplaats doen dit vanuit een duidelijke visie waarbij autonomie, sociale rechtvaardigheid en wereldburgerschap centraal staan. Kom daarom donderdag 1 oktober allemaal naar de demonstratie!
Volgens de dikke Van Dale is een vrijplaats “een plaats waar iets mag wat elders niet kan of mag”. De roerige geschiedenis van de vrijplaats in Leiden heeft laten zien dat er daar inderdaad veel gebeurde wat elders in de stad niet aanwezig was en van de overheid soms niet mocht, al was het maar omdat de vrijplaats zich ontwikkelde in een kraakpand. Dat was ‘toen’, want de vrijplaats is tegenwoordig gelegaliseerd, sinds de aankoop van een oud fabriekspand aan de Middelstegracht.
De vrijplaats biedt, nu en straks, ruimte aan vernieuwende en grensverleggende initiatieven van culturele en maatschappelijke aard. Op vrijdagen en zaterdagen, en soms ook op een andere dagen, vinden er momenteel al optredens van singer-songwriters, theatervoorstellingen, debatten en filmvertoningen plaats. Elke zaterdag is er bovendien het immens populaire plantaardig (ook wel veganistisch) eetcafé. Kortom, een boel te doen.
Lees hier meer over het actuele programma…
De huidige activiteiten in de vrijplaats zijn slechts een voorbode voor al het moois wat er straks te gebeuren staat. Het fabriekspand is oud en verwaarloosd en moet dus nodig worden opgeknapt. Bovendien moet de oude conservenfabriek straks ook Doorbraak, de Weggeefwinkel en daarnaast nog een aantal nieuwe initiatieven gaan huisvesten. Momenteel werken we dan ook hard aan de plannen voor de toekomst en de uitvoering van die plannen.
Lees hier meer over onze plannen…
Ten opzichte van veel andere organisaties, is een belangrijk verschil dat de vrijplaats een uitgesproken politiek-maatschappelijk profiel heeft. Dit wil niet zeggen dat alle organisaties en iedere vrijwilliger het op alle vlakken altijd met elkaar eens is. Dat hoeft ook niet want de organisaties in de vrijplaats werken onafhankelijk van elkaar. Het betekent wel dat er binnen de vrijplaats belang wordt gehecht aan het werken vanuit een duidelijke en kritische maatschappijvisie.